Hvalpementalitetstest – hvorfor skal en Leonbergerhvalp mentalitetstestes – og hvordan gør vi det?

En hvalpementalitetstest kan give os et øjebliksbillede af leonbergerhvalpens potentiale

Hvalpementalitetstest fra Utika er et effektivt værktøj til at hjælpe med at finde den helt rigtige leonbergerhvalp til dig.
Med helt simple, men nøje gennemtænkte metoder og små tests, undersøger man hvalpens byttedrift, ressourceforsvar, selvstændighed, arbejdsvillighed og flokadfærd. Man får også et rigtig godt billede af, om hvalpen er dominerende eller ikke-dominerende i sin adfærd.
Det er genialt for os, fordi vi jo netop har meget fokus på at lave terapihunde. Og fordi vi dels kan matche den helt rigtige hvalp til dig, som hvalpekøber, og dels fordi vi gerne vil være sikre på, at vi har valgt de rigtige forældredyr. For der er jo ingen tvivl om, at personlighed er skabt i generne.

Hvalpementalitetstest af UtikaVi har valgt at indgå et samarbejde med hundeadfærdscenteret UTIKA. Hvorfor nu det, når jeg selv er uddannet adfærdsterapeut. Sagen er den, at man ikke kan teste hvalpe, som allerede kender én. Derfor er det vigtigt, at min samarbejdspartner fra Utika ikke har besøgt os nævneværdigt imens vi har hvalpe, for at testen bliver så præcis som mulig.

UTIKA bruger et rating/kategoriseringssystem, der går fra A til F. Testerne tager naturligvis også forbehold for racen. For i sagens natur er der jo ret stor forskel på en Schæfer C-hund og en Leonberger C-hund, alene fordi Schæferen er meget mere aktiv, og stiller større krav til arbejde.

Hvad betyder det så, når en hvalp er selvsikker eller usikker
– er det så en A, B, C, D, E eller F-hund?

Utika opdeler hvalpementalitetstest i 3 kategorier:
• I den første gruppe finder vi de selvsikre hunde, fra ekstrem selvsikker (A-hund) og en selvsikker, men samarbejdsvillig hund (B-hund).
• Den anden gruppe er den mindre selvsikre hund, gående fra den mindre selvsikre, men samarbejdsvillige og harmoniske (C-hund) til den mindre selvsikre, harmoniske, hvalp uden samarbejdsvillighed (D-hund)
• I den tredje gruppe finder vi den usikre hund, lige fra den usikre, men flokafhængige (E-hund) til den ekstremt usikre der gemmer sig i et hjørne (F-hund)
Indenfor det enkelte bogstav, gives pile op eller ned, eller blandinger af bogstaver, begge dele faktorer, som gør, at man her må sætte sig ind i begge de involverede bogstavsgrupper, for at forstå, hvilken type hvalp man har med at gøre. For eksempel kan en hund være både en c/b hund og en b/c hund. Første eksempel er en C hund med enkelte tendenser mod B.
Testen skal laves på sunde og raske hvalpe. Smerter, hård fødsel, eller anden sygdom ændrer det billede man får under testen.
Det vil sige at en hvalp der gemmer sig, rent faktisk godt kan have smerter og derfor ønsker den ikke kontakt. Årsagen er derfor ikke en tillidsbrist eller manglende socialisering (kan også
være medfødt – cirka 20 % fødes med ekstrem skyhed), men smerterelateret og vil da kunne rettes op med stor succes når smerten fjernes.
Utikas hvalpementalitetstest har disse kategorier:

A-hund

Hvalpementalitetstest definerer en A-hund sådan her:
Hvalpen er meget selvsikker (kræver nærmest umenneskelige evner at få den til at samarbejde):
En hvalp der er meget selvsikker, viser at den er i stand til at klare sig selv, ikke afhængig af en flok og kan arbejde selvstændigt. En hund som denne ville være egnet til f.eks. et sted hvor man
ville gøre brug af hundens evner som arbejdshund, f.eks. vagthund i et firma, eller hvor den skal fungere som vagthund i andre relationer (en gård måske). Selvfølgelig har den en flokdrift, men den kan sagtens fungere i eget selskab. Fårevogter hunde i bjergområder er ofte netop A-hunde.

B-hund

Hvalpementalitetstest definerer en B-hund sådan her:
En selvsikker, men samarbejdsvillig hund.
En hvalp der er selvsikker, men samarbejdsvillig, altså en REN B hund, er ikke særlig egnet til førstegangs hundeejere, da den kræver meget arbejde. Denne hvalp er f.eks. egnet til politihund, redningshund, servicehund (f.eks. kunne tage med ud til et plejehjem (kontaktglad overfor ”alle”), større opgaver i og udenfor hjemmet (samle op, handle ind, tømme/putte i..), førerhund, jagthund og lignende. Denne hvalp har meget større flokdrift, dvs. bakker op omkring en flok, uden dermed at være afhængig.
Hvis denne hund placeres hos førstegangshundeejere som ikke har den fornødne tid til træning og samvær og ikke har sat sig ind i hundens adfærd, kan man hurtigt få samme problemer som ved en A-hund.
Men hvis den får ”et job”, fx for Leonbergerens vedkommende: Terapihund, vandredning, besøgshund, servicehund mv.- eller hvis den får lov at bruge sine skønne evner på en Rally-O bane nogle gange om ugen, og ellers deltager 100% aktivt i familiens aktive liv, vil den blive en dejlig velafbalanceret hund.

C-hund

Knap så selvsikker, men samarbejdsvillig.
Denne hvalp er særdeles velegnet til førstegangshundeejere og som socialhund og terapihund. Den holder meget af at komme med alle steder, og vil gerne i kontakt med alle mennesker.
Den er velegnet som terapihund for psykisk og fysisk handicappede mennesker. Dens primære force er den store flokdrift, dvs. den er afhængig af sin flok, men ikke på en klistret måde. Med andre ord er den ikke angst uden flokkens tilstedeværelse og kan godt klare sig selv – men den ønsker det bestemt ikke.
Den underlægger sig gladelig i en menneskerelation uden at man skal ”slås” for det. –
Det vil være her, du finder de fleste af vores hvalpe.

D-hund

En mindre selvsikker hund uden den store samarbejdsvillighed.
Dette er nok det værst tænkelige man kan ønske sig. En ren D-hvalp, er en hvalp der ikke kan finde ud af om den er sikker eller usikker. Dette kan medføre kronisk stress.
Det er denne type hvalp der helt uden træning giver alene-hjemme problemer. Den kan ikke finde ud af om den vil være i en flok eller ikke. I et hvalpekuld stresser den samtidig alle andre tilstedeværende op. Dette er en hvalp der i øvede hænder kan fungere. Placeres den i ikke øvede hænder, vil den uden tvivl ende med at blive en hund der flytter mange gange. Eller bliver lænket, isoleret i en løbegård eller aflivet.

E-hund

En usikker hund, med stor flokafhængighed.
En sådan hvalp kræver et hjem, hvor alting altid er det samme, dvs. i meget faste rutiner. Der skal helst ikke ske for meget. Hvalpen er ekstremt afhængig af en flok og hengiver sig meget gerne i en
menneskerelation.
Her er det rigtig vigtigt, at relationen mellem fører og hund er god. Forstået på den måde, at føreren har gjort sig fortjent til at være førerhunden. En hvalp der er en ren E, kan ikke kan magte at være dén der har overblikket. Den vil prøve, hvis den bliver presset til det, hvis en anden ikke gør det. Den kan meget hurtigt føle sig som en ”social taber”, hvis man ikke forstår at tage ansvar for hunden. Hvalpen ville fungere godt hos ældre med et par daglige skemalagte gåture. Hos ældre er det ofte sådan at dagligdagen fungerer rutinemæssigt.
Hvis en sådan hvalp placeres i en børnefamilie eller i en karrierefamilie, vil der meget hurtigt opstå adfærdsproblemer. Det er fordi hunden ikke kan overskue de skiftende rytmer.

F-hund

En ekstremt usikker hund, der gemmer sig i et hjørne.
Hvis man ser en sådan hvalp til en hvalpetest, dvs. en hvalp der gemmer sig væk i et hjørne, er der meget stor sandsynlighed for at der er sket en tillidsbrist i forhold til mennesker eller omgivelser.
Det vil kræve enormt at rette op på tillidsbristen og aldrig blive optimalt. Der vil hele tiden være tale om ”et skridt frem, 10 skridt tilbage”. Tillidsbrister er det aller værste der kan ske, idet man som individ ikke
bare glemmer.
Hvis det kun er én eller to af hvalpene, i det kuld man tester, der udviser dette, er der næppe tale om manglende socialisering, men om tillidsbrister!! Dette er vigtigt at lægge mærke til. Det man lærer på godt og ondt i perioden 5-8 uger er stort set umuligt at ændre på senere. Selvom du har et godt hjerte, eller er prof!! (Sker en tillidsbrist senere i livet, er det nemmere at håndtere og kan ende med succes). Det er heldigvis yderst sjældent at man støder på en sådan hvalp.