Hvor gammel bliver en Leonberger egentlig?

Leonbergere og leonbergerhvalpe på kennel Leodania. Hvalpe til salg

Det er ikke en kvalitet i sig selv, at en leonberger eller en anden hund kan blive tusse gammel.

Sundhed og livslængde på leonbergeren hænger ikke nødvendigvis sammen, uden vi også taler om arv.
En konkurrence om alder fører ofte til, at hunden pludselig lever længere “for enhver pris” bare for at opnå en bestemt ønsket alder – og dermed en slags “berømmelse”. Altså et ønske fra EJERENS side.
RIGTIG mange af de gamle hunde burde ikke være i live. Provokerende sagt, ja. Men de rigtig gamle hunde kan måske hverken kan høre eller se, næsten ikke gå, får mange smertestillende midler, får skånekost, fordi deres fordøjelsessystem ikke fungerer optimalt længere, lider af demens – og så videre. Du kan måske ikke lige se det, når du ser en gammel Leonberger. Men sådan her er der rigtig mange af de gamle der lever. Udelukkende for ejerens skyld. Fordi ejeren måske har svært ved at give slip. Fordi døden er svær for os mennesker at håndtere.
Videnskaben er klar: Alder er først og fremmest genetisk bestemt, såfremt alle andre kvalitets-faktorer er i orden. Det betyder, at hvis en hund får kernesund mad, får den motion og den opmærksomhed den har krav på, lever et godt, frit liv på værdige vilkår. Så er alderen bestemt af hundens gener.
Alder er bestemt af:
– Gener
– Foder/Ernæring
– Stimuli (motion, beskæftigelse mv.)
– Miljø (omgivelser og forureningsgrad mv.)
– Sygdom
For mig betyder dette alt. For mig betyder det nemlig, at mine hunde lever præcis så længe, som jeg kan se, at de har det rigtig godt. UDEN medicin.
Vi har haft en Leonberger på næsten 12 år (billedet), én på næsten 11 år osv.
Men vi har også – uden synlig årsag – mistet en tæve, da hun var 9½ år gammel. Hun faldt om og døde midt i en spurt ned over engen. Ingen sygdom.
Vi har haft en Leonberger, der blev 5½ år. Svær HD gav smerter.
Blot eksempler til eftertanke.
Det er vigtigt for mig at sige til dig, der vil have en Leonberger, at alle hunde ikke lever lige længe. At det er noget, som vi, der opdrætter kan styre DELVIST via vores avlsprincipper, vores fodring og behandling af hundene.
Men når du får din hund med hjem herfra, er det helt op til dig, hvordan du vil sikre din hunds gode liv.
Som opdrætter bestræber jeg mig på at bruge linjer, som har en gennemsnitlig høj leveralder, og hvor der er så lidt sygdom som muligt – så langt tilbage i linjerne jeg kan se.
Du kan også medvirke til din hunds levertid. OG LIVSKVALITET.
FODER, MOTION, GODE OMGIVELSER, MASSER AF SELSKAB OG KÆRLIGHED, MENTAL STIMULERING, GODT MILJØ. Så er resten op til generne i den enkelte leonberger.
Den gennemsnitlige leveralder for Leonbergeren her i Europa er lige nu ca. 8 år. Vores stamtæve, Nahla (det er hende du ser på billedet) blev 11 år og 8 måneder. Vores første hanhund, Amadeus blev 10 år og 4 måneder. Der er – her i 2015 – stadigvæk nulevende hunde fra vores 3. kuld, de er nu 11½ år gamle. Så helt galt er det ikke her på Leodania.

Written by 

Related posts