Fodring er helt afgørende for, at din hund er sund og frisk hele livet. Din hund er hvad den spiser! Ligesom os mennesker.
Der er 4 hjørnesten i en hunds liv. Mad, Kærlighed, Stimuli, Søvn. Du kan læse om de andre tre essentielle hjørnesten her:

2. hjørnesten: Kærlighed

3. hjørnesten: Stimuli

4. hjørnesten: Søvn

Fodring af Leonbergere og andre hunderacer kan være en opgave der kan være vanskeligere end de fleste. Foderjunglen er stor, og der loves både guld og grønne skove hos alle. Faktisk kræver et godt valg, at man er nødt til at sætte sig lidt ind i, hvad hunden har behov for, samt hvordan disse behov bedst tilgodeses igennem foderet.

Fodring var en jungle

For cirka 14 år siden, besluttede vi os for at skifte foder på vores egne hunde. Vi var efterhånden
godt trætte af alle de tilsætningsstoffer, biprodukter og fyldstoffer, der var i de fodertyper vi brugte.
Vi var trætte af, at indholdet i sækken ikke stemte overens med analysen på sækken.
Selvom vi havde valgt de dyreste og mest seriøse fodermærker der var på markedet, var vore forventninger ikke blevet opfyldt på et eneste af disse mærker.
Det var vigtigt for os, at fodring skete med et ÆRLIGT foder. Vi var sikre på, at hormoner, pesticider og penicillin i foderets råstoffer, havde en meget negativ virkning på vores hundes helbred på langt sigt. Ligesom på os mennesker!
Der er flere måder at “blive klogere” på. Men man kommer længst ved at tage sig tid til at sætte sig lidt ind i de forskellige begreber og bruge sin sunde fornuft.

Så det endte med at Randi begyndte at studere ernæring og fodring på nært hold. Fagbøger, specialister i USA (Fagdyrlæger med uddannelse i ernæring) blev flittigt konsulteret. Uddannelsesforløb blev gennemført. Alt hvad vi kunne finde af materiale blev læst af Randi. Vi brugte flere måneder og mange kræfter på at finde en god ernæring for vores hunde. Vi talte med rigtig mange opdrættere i verden, med forskellige racer. Og vi talte om forskellige former for fodring. Vi ville være sikre på, at det foder og den fodringsmetode som vi endte med at vælge var det absolut bedste vi overhovedet kunne finde. Prisen var ligegyldig.
Vi valgte EaglePack.

Hvad er det så vi lægger vægt på i vores krav til fodring og foder?

For os er det først og fremmest vigtigt at foderet er :

 • Uden fyldstoffer
 • Uden pesticider, vækstfremmere (hormoner), stråforkortere etc.
 • INGEN kemi
 • Naturligt konserveret
 • Med kød som første ingrediens. Ikke bare fersk kød. Det skal være kødmel, dvs. tørret og malet kød, sådan at foderet også har kød øverst på ingredienslisten når al vand er taget ud af den masse, som foderet laves af. Kødet skal være af meget høj kvalitet, for at sikre, at proteinet i kødet er maximalt fordøjeligt og kan udnyttes optimalt. Altså INGEN biprodukter som f.eks. næb, fjer og klør.
 • En korrekt ernæringsmæssig balance, det vil sige en høj nytteeffekt – man kalder det også den biologiske ernæringsværdi.
 • Med høj fordøjelighed – dvs. at foderet skulle være tæt på 100% optageligt. Vi ved at 100% optagelighed ikke er mulig, men 80% er for dårligt.
 • Med gode, sunde kulhydrater. Et optimalt glykemisk index, så blodsukkeret ligger stabilt i hundene. Kulhydrater bruges primært til at bidrage med glucose og fiber. Fibrene skal være af høj kvalitet, for at have den ønskede effekt på fordøjeligheden
 • Specielt tilpasset de behov som store racer har for f.eks. muskelopbygning og styrkelse af hjertet, langsom og meget stabil vækst, hvor muskler og led og knogler følges ad hele tiden
 • Uden hvede og andre allergener
 • Fremstilling skal foregå på en sådan måde, at alle næringsstoffer bevares bedst muligt.

Økologisk fodring?

 • Og så er der spørgsmålet omkring økologi. Økologi skal ses i det større perspektiv. Og ernæring skal planlægges ud fra en HELHEDSBETRAGTNING. Ofte sker der nemlig dét, når man vil gøre det så godt som muligt, at man kun får toppen af isbjerget med i sine betragtninger.
 • Det er her begrebet HOLISTISK FODER kommer ind. Der er ikke bare tænkt i økologi. Der er tænkt i HELHED. I forebyggelse. Foderet skal støt og roligt understøtte hundens vækst. Hunden skal langsomt men sikkert bygges op af celler der er skabt på basis af en sund og komplet ernæring, hvor muskler, led og knogler følges ad.
 • Foderet skulle kunne kombineres uden problemer med råfodring (ben, råt kød og frugt og grønt)
 • Det burde med andre ord ikke være nødvendigt at rende til dyrlæge i tide og utide. Og det gør vi bestemt heller ikke, skulle vi hilse og sige.
 • Hvis vi valgte fodring med BARF skulle råvarerne være fritgående og/eller økologiske, og iøvrigt følge ovenstående principper

Man er nogen gange nødt til at træde et skridt længere tilbage og se den større helhed, når det gælder fodring af vores hunde

Man må stille et mere bredspektret krav til foder.
For det er simpelthen ikke tilstrækkeligt at foderet er økologisk, hvis korn eller anden kulhydrat er det, der er mest af i foderet. Og det er faktisk præcis det vi fandt ud af var tilfældet med al det foder vi havde fundet før vi selv begyndte at importere.Idag bruger vi GOLDEN EAGLE, som er efterfølgeren til EaglePack her i Europa. EaglePack ophørte med at eksportere til EU og Golden Eagle har taget udfordringen op, og har lavet et foder som videreudvikler EaglePack på rigtig mange punkter, og i overensstemmelse med nyeste videnskabelige resultater.
For os var det også vigtigt, at vi kunne give hundene kødben, råt kød (rå kyllinger, fisk mv.) frugt og grønt, som et supplement, efterhånden som vi fik kontakt til små slagtere mv. som kunne opfylde vores krav om fritgående/økologisk. Det er fordi vi mener, at hundenes æde-instinkt og rovdyrsinstinkt skal stimuleres. Der tygges ikke væsentligt på tørfoder, og hundene skal – for at deres naturlige instinkter stimuleres – have noget at arbejde med i deres føde. Det får de i form af ugentlige kødben, rå kyllingelår/hele rå kyllinger, frugt, grønt, rå fisk, kallun, indvolde, og hvad vi ellers kan få fat i, hvor dyrene har været fritgående. Vi erstatter ugentligt med ca. 25% af hundenes totale foderindtag. På den måde sikrer vi os, at vores hunde har en optimal ernæringsbalance, og det er helt afgørende for både deres fertilitet, trivsel, livslængde, dagligdag og alt muligt andet.

Written by 

Related posts