Terapihund – leonbergerens medfødte evne

En terapihund flyttede til en familie med en multihandikappet datter. Datteren havde intet verbalt sprog, og hun kunne kun gøre sig forståeligt med lyde og lidt kropssprog. Der opstod et meget specielt venskab imellem de to, hund og barn. Og det eksisterer den dag idag. Barnets behov for berøring, for kommunikation, for latter, grin og sjov, bliever til fulde tilgodeset med den dejlige leonbergerdreng, som også er barnets allerbedste ven.

En anden familie havde mistet deres store hund, og fik en tæve fra os. Den voksne søn i huset er fuldstændig hjælpeløs, uden sprog, og uden ret meget kommunikation med omverdenen. Men med hvalpen fra os, blev sønnens sindstilstand ændret fra sorg til frydefuld glæde, over den skønne hvalp, der bare trampede lige ind i hans liv.

En leonberger kommer ind på et plejehjem for demente. Her ligger bl.a. en dame, der har været depressiv i dagevis, som man ikke har kunnet kommet i kontakt med. Uden videre går Leonbergeren ind til damen, sætter sig hos hende, slikker hende, lægger sit store hoved på hendes bryst, nusser, puffer ……efter nogle timer med en tålmodighed der overgår næsten alt andet for en ung leonbergerdreng på 14 måneder, begynder kvinden at græde, kramme hunden, ae ham, kysse ham. Blokeringen er brudt, og man kan komme igang med at hjælpe hende med depressionen.

Terapihunde i mange sammenhænge

Vi har eksporteret mange hunde til fx. USA og Canada, som uddannes efter det internationale Delta program til terapihunde.

De bruges i mange forskellige sammenhænge:
Brutus og Alaika arbejdede som de allerførste certificerede terapihunde i en klasse med 9 autistiske børn i Canada.
En anden, Buddy, var certificeret terapihund på et demenshjem i USA.
Reggie arbejdede både som terapihund og service hund for en hjertepatient. …..
Vi har mange eksempler på hvordan en Leonberger gør en kæmpe forskel.
En familie i USA fik en hanhvalp. Egentlig var formålet ikke terapi, og han fik ikke uddannelsen som terapihund som sådan. Men i familien var der to børn, med læsevanskeligheder. Faktisk oplevede især det ene barn sine læsevanskeligheder som så alvorlige, at han ikke fungerede så godt socialt. Det ændrede deres dejlige leonberger på. For pludselig havde barnet fået en ven, som han kunne gå tur med. Og når klassekammerater mødte dem, kunne snakken falde på hunden, som alle syntes var fantastisk. På den måde, fik barnet stille og roligt de social evner udviklet – ad bagvejen. Idag er han færdig med college og universitet.

En terapihund kommer ikke ud af indavl og ukritiske parringer

Vi gør os en del anstrengelser for at vælge de linier, hvor karakteren har de egenskaber der skal til for at der kan komme nogle terapihunde ud af det.
Det er egenskaber som: Harmoni, selvtillid, indre ro, intelligens, adaptionsevne, empati. Uden disse egenskaber duer det ikke. Og ikke alle leonbergere og andre racer har dem!
Vi tager udgangspunkt i det internationalt anerkendte Delta Program, og hvalpe hos os påbegynder allerede tidligt den prægning som skal til, for at de senere evt. kan gennemføre og bestå certificeringen ude hos ejerne. Prægningen skal være alsidig, men ikke stressende. Det vigtigste er, at alting foregår i en opbyggende atmosfære, som gør hvalpene robuste, stærke og harmoniske. Alle sanser skal påvirkes, og vi starter tidligt.
Læs mere om vores arbejde med avl af terapihundehvalpe