Worldwide Independent
Leonberger database

Worldwide Independent Leonberger Database

Vores avlsprincipper er egentlig ret enkle:
1. Vi ønsker længst mulig – og bedst mulig – levetid på hundene
2. Vi ønsker høj fertilitet – det er nemlig et sundhedstegn
3. Vi ønsker høj grad af sundhed
4. Vi ønsker god karakter
5. Vi ønsker smukke hunde
Indavl – eller linieavl – er i vores univers en meget dårlig vej at gå. Det er helt videnskabeligt bevist, at indavl er bevirker, at hundene i højere og højere grad får dårligt helbred, lav fertiliet, dårligt immunforsvar, allergi, karakterafvigelser mv. (prøv at google INBREED og se hvad du får – vælg de seriøse artikler)
Det er rigtigt, at man med linieavl kan “type” sin avl, og på den måde kan man fremavle egenskaber – især på udseendet, løbsegenskaber, jagtegenskaber mv. – som er ønskelige når man gerne vil vinde i udstillingsringen, have et godt løb, en god jagt mv. Men denne form for avl har efter vores mening en meget høj pris.
Blandt Leonbergere er der en kedelig tendens til en del Cancer, hjerteproblemer, HD, PN og LP (neuromuskulære sygdomme der altid ender med døden), og andre mere eller mindre alvorlige sygdomme. Det kan godt lade sig gøre at styre nogenlunde udenom disse sygdomme, men kun hvis man sikrer at avlsarbejdet FREMMER et godt immunsystem, og hvis man ser sig rigtig godt for i linierne der ligger bagved forældredyrene. Derudover er det vigtigt at focusere på udavl, så den biologiske diversitet bliver så stor som mulig. Det er nemlig dét, naturen belønner med et godt, sundt og langt liv på den lange bane.
Det er en længere diskussion, som jeg ikke her vil komme nærmere ind på, men når jeg nævner det her, er det for at præsentere vores storstilede internationale samarbejde: WorldWide Independent Leonberger Database.
Vi var en del opdrættere rundt i verden der gik sammen for nogle år tilbage, for at finde et fælles program til indtastning af tidligere samt nulevende leonbergere, disses HD status samt – hvis muligt – deres indavlsgrad. Det er blevet til et digert værk på nu over 100.000 indtastede Leonbergere fra hele verden. På den måde kan vi, der har programmet liggende, simulere parringer, og på den måde beregne indavlsgrader helt op til 30 generationer tilbage.
Programmet som vi bruger (og som er tilgængeligt for alle) kan også bruges til vores private registreringer af sygdomme og fejl og mangler, samt karakterafvigelser, årsag til aflivninger mv. Det er informationer man som opdrætter efterhånden kan samle sammen stille og roligt, og på den måde danne sig et overblik over hvordan forældredyrenes linier er på helsesiden. På den måde opbygger man hen over nogle år en ganske effektiv, personlig database, som man kan brug til at sikre sin avl.
Her på Kennel Leodania har vi været med fra den allerførste registrering, til at finde programmet til databasen, og til at formulere kriterier for databasen. Randi er den danske repræsentant for det officielle dataindsamlings arbejde til denne database, og det er et stort fokuspunkt for os, at alt hvad vi laver af hvalpe er 100 % udavlede.
Klik på billedet. Så kommer du videre til databasen, hvis du ønsker at se hvad det hele går ud på.
Hvis du er i tvivl om noget, eller gerne vil høre en uddybning af vores mening om disse ting, er du velkommen til at kontakte Randi.