Når man som hundeejer skal vælge foder, kommer man på en opgave der kan være rigtig svær. Foder junglen er enorm, og der loves både guld og grønne skove hos alle. Faktisk kræver et godt valg, at man er nødt til at sætte sig lidt ind i, hvad hunden har behov for, samt hvordan disse behov bedst tilgodeses igennem foderet. Og her kommer de første problemer.

  • Hvordan finder man lige ud af, hvilke behov hunden har i de forskellige alderstrin? Ved opdrætter noget? Ved dyrlægen noget? Eller dyrlægeassistenten? Hvor går man hen for at få mere at vide?
  • Hvordan finder man ud af, hvilke fodermærker der lever op til disse behov? Ved at læse på sækken? Ved at spørge firmaet?
  • Hvordan ved man, at dem man spørger faktisk taler sandt og ved hvad de taler om?
Problemer, problemer. For opdrætter ved – som regel – kun hvad han eller hun har fået at vide af det firma, som de køber foder hos. Og så hvad de har hørt rundt omkring. Og så er dét bare sandheden. Dyrlægen har i den nyere uddannelse ca. 20 timers ernæringslære. Og ernæringslæren er betalt og udført af ansatte på et af de rigtig store foderfirmaer, der har hundefoder som det absolut lavest rangerende firma i deres koncern. Koncernen er Colgate-Palmolive, og foderfirmaet aftager alt hvad der bare så meget som lugter af lidt protein, og laver det til “delikat” hundefoder. Og så underviser de dyrlægerne i, hvad de skal tænke og sige. Det samme gælder desværre de fleste dyrlægeassistenter. De får deres “uddannelse” hos de store foderfirmaer, som har dygtige sælgere ansat til at fremlægge sagen bedst muligt. Så dér henter man altså ikke meget hjælp, hvis man gerne selv vil forstå.
Næste problem – hvis man nu har fundet ud af, hvilke behov hunden har – er, hvordan man finder et foder, der lever op til behovene. Her er der nemlig også en del vildledning.
I den internationale lovgivning er der stukket regler ud. De ser sådan her ud:
– Ingredienslisten skal skrives sådan, at ingredienserne står i faldende orden, med dét som der er mest af først.
– Vitamin A skal fremstå på ingredienslisten
– Der er formuleringer, som f.x. “med frisk kød”, “indeholder ….” mv. som alle dækker over det samme: Nemlig at der næsten ikke er noget af det i foderet.
– Der findes IKKE en regel for, at samtlige ingredienser skal vejes i samme form. For eksempel må kød gerne vejes i fersk form, dvs. med al naturlig væde i, og så må resten af ingredienserne gerne være vejet af i tørret form.
For cirka 16 år siden, besluttede jeg mig for at påbegynde en grundigere gennemgang og uddannelse i ernæring af hund – og sidenhen kat. Der var intet af det foder, der fandtes på markedet, der kunne leve op til mine hundes behov. Så meget vidste jeg. Igennem løbende kurser såvel online i USA, læsning af fag artikler, uddannelse i Finland, indgående, løbende uddannelse fra førende ernæringseksperter i USA, er jeg idag ret godt klædt på til at rådgive og vejlede hunde- og katteejere i vores firma, FairPet. Jeg har været med til at gennemarbejde opskrifterne i det foder vi importerer, da det blev udviklet, og det har gjort, at jeg idag med glæde kan give mine hunde den helt rigtige kombination af tørfoder med optimal ernæringsbalance, ben, grønt og frugt. Du kan læse mere her