Hunden var 14 måneder gammel, da den blev aflivet. Lige siden de havde hentet den på gården, som havde annonceret med de søde ‘bamse’hvalpe, havde den været ved dyrlægen mindst en gang om måneden. Nu var den død.

Familien havde fundet et sødt kuld hvalpe på 8 uger på en gård. Hvalpene var da godt nok lidt tynde, men ejeren havde sagt, at det var helt normalt, når de var komme over den første hvalpetid hos opdrætteren. Moren så de ikke, for hun var “ude sammen med de andre hunde”, sagde ejeren. Der var ikke papirer på hvalpen, men de sagde, at den var ægte. De gad bare ikke være medlem af DKK, for den klub gjorde “fandme ikke nogen noget godt, og bestilte ikke andet end at chikanere folk”, som de sagde. Da hvalpen kom hjem havde den diarré. Dyrlægen sagde det var rigtig mange orm, og så Giarrdia, en grim parasit, som havde bidt sig grundigt fast, og det var derfor de var så tynde. Men efterhånden viste der sig andre ting. Hvalpen var ekstremt sky, da den kom ud fra sit vante miljø. Den gemte sig i krogene, rystede over hele kroppen, når der kom gæster Efterhånden var den ved dyrlægen hver måned, med infektioner, og den voksede virkelig dårligt. Da den var 14 måneder gammel, var den igen ved dyrlægen. Denne gang viste det sig, at den havde en meget svær HD, som allerede havde gjort, at hofteskålen var næsten væk. Så gav de op. Den søde lille hvalp var nu en radmager, og ret syg unghund, som var så utilpasset og elendig, at det var synd at blive ved. Nu skulle den have fred.

Dette er et tænkt eksempel. Men den er baseret på jeg ved ikke hvor mange tilfælde vi har mødt på træningspladsen og i vores virksomhed, FairPet. Hundehandlere, der prøver at svindle sig til lettjente penge, ved enten at masseproducere hvalpe selv, eller importere dem ulovligt fra østlandende, er i ukontrolleret vækst i disse år. Og du får som hvalpekøber en meget slem overraskelse, hvis du køber en hvalp fra sådan et sted.

Det er vigtigt, at man køber sin hvalp fra en godkendt opdrætter. En tilfældig hunde-avler, der kun tænker på pengene og ikke sælger med papirer giver ingen garanti for, at du får en sund hvalp

Læs her, hvad Leodanias avlsprincipper går ud på

Det er nemlig sådan, at med papirer fra DKK, dvs. stamtavle, registrering i DKK mv. følger også den garanti, at vi som opdrættere har forpligtet os til at følge DKK minimumsretningslinjer. Derfor kan du være mere sikker på, at du får en ordentlig hund uden lig i lasten i anerne.
Det betyder naturligvis ikke, at et ‘gadekryds’ er en dårlig hund. Overhovedet ikke. Alle der har en sådan, elsker den og den en ligeså dejlig følgesvend som en racehund med papirer.
Men det du aldrig hører om, er alle de mange, mange tusind hunde, der hvert år bliver aflivet på grund af helse-problemer, der kan spores tilbage til hundens forfædre, eller fra kummerlige forhold i små fugtige staldbokse, hvor de fødes og kun lige akkurat bliver fodret.
Det kan være aggression, HD, Øjenproblemer, kræft mv. Eller alment dårligt immunforsvar. Du har INGEN garantier mod disse ting hos hundehandlere.
Ved at købe din hvalp hos en god og ansvarsbevidst opdrætter, kan du ofte få alle de eventuelle problemer oplyst der måtte være omkring det aktuelle kuld. Og du kan så vælge at gå til en anden opdrætter, hvis du ikke kan lide hvad du får at vide.

En anden måde at købe hund på, er at købe en racehund uden papirer hos en af de mere tvivlsomme opdrættere, der er blevet ekskluderet af DKK. Tro ALDRIG på deres forklaring om hvorfor de blev ekskluderet eller “bare ikke er medlem”. DKK’s displinærnævn er sat sammen af mange uvildige personer, og et brud på DKK’s regler er ofte opdaget af en race-special klub, der så har anmeldt pågældende kennel til DKK, som til sidst har valgt at ekskludere kennelen. Disse såkaldte kenneler får frataget deres kennelmærke – og mange af dem fortsætter ufortrødent med at avle hunde uden papirer og uden kontrol af nogen art. Man ved aldrig hvordan hundene har det eller hvem der i virkeligheden er deres forældre. Når man kommer kan hundene være et sted, hvor der ser godt ud. Men ofte bor de i stalde med bokse til daglig, uden væsentlig menneskelig kontakt og ofte med dårlige fysiske rammer. De er ikke ordentligt prægede når man får dem, og ofte er de ikke særligt stærke, fordi deres opvækst har været meget tvivlsom. Deres mor er måske allerede parret igen, hvis hun er kommet i løbetid. Der findes forfærdelige eksempler – også her i Danmark. En såkaldt kennel i udkanten af Hobro gjorde ovenikøbet reklame for sit “fine” sted. De havde nu lånt 250.000 kroner til at gøre staldlængen i stand med 75 hundebokse. Disse skulle bruges til avl af de 10-15 mest populære små hunderacer. Hvalpene ville typisk komme til at koste fra 5-7000 kroner og de ville være uden papirer. Den lokale presse under Nordjyllands Tidende, valgte at bringe deres pressemeddelelse, og på vores henvendelse til avisen og vores spørgsmål om, hvordan de kunne bringe information om denne form for hundehandel, valgte de at undlade at reagere. Denne hundefabrik er ekskluderet fra DKK og har flyttet adresse mange gange. Man har ikke kunnet gøre noget ved deres forfærdelige hundeproduktion. Og hvor har mange dog fået en hund der måtte aflives i dens første leveår på grund af dårligt helbred eller ekstrem dårlig psyke. Det værste er nok, at mange af disse såkaldte kenneler, som nok snarere bør gå under begrebet hundehandlere eller “Moneybreeders” eller som i USA “Puppymills” ER KONTROLLERET OG GODKENDT AF EN DYRLÆGE!!! Men der er set adskillige eksempler på, at dyrlæger har kontrolleret et sådant sted, alene baseret på de fysiske rammer, der – trods alt – opfylder de absolutte minimums krav i dyreværnsloven. Hvis disse minimumskrav er opfyldt, kan dyrlægen intet gøre. Men disse minimumskrav tager ikke højde for prægning og god trivsel.
Det er dette, man har store fasttømrede foreninger som DKK og udsendinge derfra til at regulere. Det er dét vi kenneler, der har kennelmærke i DKK bliver set efter i sømmene for. Et dyrlægekontrolleret sted er IKKE en garanti for at du får en ordentlig hund.
Vi har haft en meget grim oplevelse. En person kontaktede os i sommeren 2006. Det var “kennel” CMLV i Varde. De havde en leonberger tæve, som nu var avlsgodkendt, og nu ville de parre hende ved førstkommende løbetid. I god tro checkede vi om kombinationen var forsvarligt udavl i vores database, og vi accepterede i første omgang parringen. Da opdrætteren ringede igen, var det for – i panik – at bruge vores han. For deres foretrukne han – en han der var meget vindende i shows, og som derfor ville kunne fremme salget af kuldet – var ikke til rådighed alligevel. De fortalte, at ejeren ikke ville lade ham parre pga. heden. Vi sagde igen ja. Men dagen efter blev vi af anonym person advaret om disse mennesker i Varde. Det viste sig nemlig, at denne såkaldte kennel havde ca. 5-6 andre racer, og at de ifølge denne person producerede kuld i stride mængder. Nu skulle de så også have føjet et leonbergerkuld til deres forretning. Vi fik en af vore leverandører til vores firma til at checke op på sagen i Varde. Og ganske rigtigt. Hundene gik i staldene og blev bare taget ud når de skulle fotograferes, så det ud til. Alle hvalpe blev produceret uden papirer og uden garantier.
I mellemtiden ringede CMLV til os igen, og sagde at NU var det op over. Vi fandt på en undskyldning for ikke at stille Amadeus til rådighed for at vinde tid. Da CMLV’s mandlige del hørte dette, blev han så gal, at han gav sin kone besked om at ringe igen, for at høre om det dog ikke kunne lade sig gøre. Konen fortalte, at han havde sagt til hende, at det var fløjtende ligegyldigt om hannen havde flotte benstammer eller ej. Han skulle f…… bare kunne parre deres tæve, så de kunne få hvalpe. Da var det, at vi var meget lykkelige for at vi var blevet advaret, og at vi nu havde sagt fra. Der er sidenhen fremkommet mange flere oplysninger om dette sted, og vi ved, at de daværende leonbergere blev hastesolgt, fordi flere leonbergerejere var efter dem både personligt og i medierne og på den Blå Avis.
Vi vil med denne beretning gerne advare på det kraftigste imod steder som “kennel” CMLV i Varde samt andre tilsvarende useriøse steder.

Hvis man vil have en ordentlig hund, der kan indgå som et jævnbyrdigt familiemedlem, skal man også som køber gøre et ordentligt stykke benarbejde forinden købet.
TÆNK JER GODT OM, før I køber!!!

Læs mere her om hvad du som køber skal kigge på, før du vælger opdrætter. Informationen er klippet direkte fra DKK’s hjemmeside (2008):

 

7 gode råd før du køber hundehvalp

  • Sæt dig grundigt ind i racernes forskellighed og læs bøger om hunde, deres adfærd og træning
  • Besøg altid mere end en opdrætter
  • Undersøg om hvalpens forældre er sunde, raske, tillidsfulde og velfungerende – og forlang altid at hilse på hvalpens mor
  • Besøg hvalpene i deres vante omgivelser. Se efter om hvalpene er velplejede, glade, frimodige og kontaktsøgende
  • Tag hvalpen til et neutralt sted hos opdrætteren, hvor den ikke før har været, og iagttag hvordan hvalpen reagerer når du sætter den ned. Er den nysgerrig og frimodig eller er den utryg og bange?
  • Kontakt Dansk Kennel Klub – evt. også racens specialklub før købet
  • Sørg for at du og opdrætteren indgår en klar købsaftale, som I begge forstår og er enige om.

Med disse 7 råd i baghovedet er du godt klædt på til at begynde processen med at vælge og købe hund. Vil du vide mere om, hvad vi her på Leodania forventer og kan tilbyde, så følg med her

Written by 

Related posts